Jelenlegi hely

A KINCSEM LEGENDA

Ki ne hallott volna a verhetetlen Kincsemről, a leghíresebb magyar versenylóról. A csodakanca 54 alkalommal állt starthoz és soha le nem győzték. Ezt a versenyeredményt a világon azóta sem tudta egyetlen telivér megismételni. Érthető hát, hogy a csodakancáról legendák keletkeztek.

 

Kincsem a csodakanca.

 

A múlt század elején felröppent a hír és az újságok arról kezdtek cikkezni, hogy Kincsem tulajdonképpen tévedésből jött a világra. A legenda Kisbérről indult el egy vita során: Hol született Kincsem?

 

A történet előzménye volt, hogy a kisbéri ménes világhírű törzsménjeit a ménes kancaállománya nem vette teljesen igénybe, ezért elrendelték, hogy a telivér mének magántenyésztők kancáit is fedezhetik megfelelő díjazás ellenében. A magánkancák elhelyezésére ezért külön istállókat építettek. Az itt elhelyezett kancákért tulajdonosuk ellátási díjat fizetett. A kancák nagy része, szigorú állatorvosi felügyelet mellett itt várta be az ellési időt, ugyanis a ménes a vemhességért garanciát vállalt. Abban az időben két világhíres angol telivér törzsmén állt Kisbéren a fedeztetők rendelkezésére: Buccaneer és Cambuscan.

 

A kínálkozó lehetőséget kihasználva Tápiószentmárton ura, Blaskovich Ernő kedvenc lovát Waternymph-et 1873-ban fedeztetésre Kisbérre küldte, azzal az utasítással, hogy a kancát párosításra az akkor közkedvelt Buccaneerhez vezessék. (Cambuscant csak 1872-ben vásárolták Angliában, ezért a tenyésztők előtt még ismeretlen volt.) Buccaneer mellett szólt az is, hogy a kanca vérvonala több ágon rokon volt Cambuscannal, tehát indokolt a túlzott beltenyésztés elkerülése. A legenda szerint a kisbéri ménesben felcserélték a párosítást és a

 kancát tévedésből Cambuscanhoz vezették. A tévedés csak a csikó születésekor derült ki. Blaskovich dühében pisztolyt rántott és a csikót agyon akarta lőni. Csak a kanca gondozójának könyörgésére állt el szándékától.8 Amikor a hír napvilágot látott, a megyei lap azzal vágott vissza, hogy az eset azért sem lehet igaz, mert Kincsem nem Kisbéren, hanem Tápiószentmártonban született. Azóta is fennáll a vita a két település között, hogy Tápiószentmárton vagy Kisbér volt-e a kanca világra jöttének helye. Vitát eldöntendő, a Vadász és Versenylap szerkesztője 1909-ben, az akkor már öreg és beteg Blaskovich Ernőhöz fordult, a tenyésztő azonban kitért az egyenes válasz elől. Levelében többek között a következőket írta: „Waternymph Cambuscannal - bár rokon vér volt - azért lett fedeztetve, mert Buccaneer után meddő maradt. Úgy emlékszem Kisbéren ellett Kincsem.”

 

A valóság tehát az, hogy Kincsem nem tévedésből, hanem véletlenül jött a világra. Ugyanis ha Buccaneertől nem marad meddő Waternymph, akkor nem párosítják Cambuscannal.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer