Jelenlegi hely

A POKOL REJTÉLYE

A kisbéri angolkertben áll egy mészkősziklákból épített barlangrendszer, amely fölé az építők mesterséges dombot emeltek. A város felől a domb eltakarja a labirintus bejáratát. Idők folyamán az építmény célja feledésbe merült, ezért a lakosság „Pokol”-nak nevezte el és keletkezését igyekezett a saját elképzelésének megfelelően magyarázni.

 

Az angolkerti műrom ( Pokol).

 

            A monda szerint az alagút a komáromi vár titkos kijárata. A titkos alagutat a török korban a várkapitány parancsára sok ezer rab évekig ásta, amíg elérkeztek a kellő távolságra levő, biztonságosabb Kisbérre. Az alagút bejáratát egy vasból készített páncélos vitéz „vasember” állta el. Ha bárki a vitéz előtti lépcsőfokra hágott, a lépcső lesüllyedt és a vasember szorosan átkarolta a hívatlan idegent.

A ménes megalakulása után a kishuszárok rémtörténeteket találtak ki, s egymást ijesztgették: „Majd elvisz a vasember!” Történt egyszer, hogy épp egy ilyen történetet meséltek, amikor az egyik gyerek – bátorságát fitogtatva – fogadást kötött a többiekkel, hogy ő végigmegy és megnézi igaz-e a történet. Alig várta a kínálkozó alkalmat, s takarítás közben elemelte a Pokol bejáratát védő vasrács kulcsát, majd bement az alagútba. Amikor a vitéz előtti lépcsőfokra lépett a vasember hirtelen összezárta karjait s ijedtében a hősködő szörnyethalt. Következő napon a keresésére indulók, szegény fiút a vasember karjai között halva találták. Az esetet követően a ménesparancsnok leszereltette az elmés szerkezetet és a labirintusból egy rövid szakaszt meghagyva betömette az alagutat.3

 

            Többen ugyanakkor tudni vélik, hogy az alagút a kastély pincéjébe vezet és a gróf a  domb alatti oszlopos teremben találkozgatott szeretőjével.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer