Jelenlegi hely

GŐRING MARSALL AFFÉRJA A BIRKÁVAL

Ma már kevesek előtt ismert, hogy a 20. század első felében, Ászáron működött az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb angol-telivér magánménese. Az ászári ménest herceg Schwarzenberg Alajos alapította 1896-ban. A ménes akkor vált országosan is elismerté, amikor vezetését a kisbéri ménes nyugalmazott magán-istálójának parancsnoka, Szilvássy Sándor vette át. A kisbéri ménesben, nagy tapasztalatokat szerzett ménesmester, a tenyész intézetet magas színvonalra emelte. A ménes elsőrangú versenylovaival nemcsak az ország határain belül, hanem külföldön is nagy elismerésnek örvendett. Az ászári ménes kiváló versenylovak nevelése mellett, fedeztetésre és elletésre is be volt rendezkedve. Itt volt fedeztetésre felállítva a harmincas évek legsikeresebb import ménje Caisot, amelynek ivadékai 1931-től 1942-ig 476 versenyt nyertek. Caisot egyik legeredményesebb ivadéka az ászári ménesben nevelt sárga telivér mén, City volt. A mén sok országos és külföldi versenyt nyert. Cityt versenypályája befejezése után a kisbéri ménes vásárolta meg és állította tenyésztésbe.   

A kiváló kisbéri telivér mének: Buccaneer, Cambuscan, Kisbér, Kincsem, City ivadékainak világraszóló versenyeredményei után a lótenyésztők érdeklődése a kisbéri ménes felé fordult. A világ minden tájáról érkeztek vendégek, hogy tanulmányozzák a ménesben folyó tenyésztői munkát.

 

Emlékezetes látogatása volt Kisbéren az 1940-es évek elején a mindenható Gőring német marsallnak. A látogatás előtt már napokkal a szokottnál is nagyobb tisztogatás, lóápolás folyt a ménesben. Mindent a legaprólékosabban készítettek elő, ragyogott minden. A fényes autókon érkezett német vendégeket katonai díszpompával fogadta a ménes vezetősége.

 

A ménesben történt körséta alatt Párvy Adolf Iván őrnagy, ménesparancsnok vezette a magas vendégeket. A csikó és kanca elővezetések nagy tetszést arattak a vendégek körében. A törzsménistállóban, boxról-boxra járva mutatta be a ménesparancsnok a remek méneket. Ott állt a többiek között City, sok nagydíjat nyert, versenypályán istentelenül elrontott, harapós, rugós, ideges sárga mén. A boxban meg nem állt, körülötte nem tűrt meg mást, csak gondozóját, Kovács Istvánt, akit mindenki csak „Dir-Dur Pisti”-nek becézett. Major József főtörzsőrmester, istállóparancsnok mindent elkövetett a mén megnyugtatására, hiába! Nem sokkal Gőring látogatása előtt, a nagytapasztalatú, vitéz Vígh Ferenc alhadnagy azt tanácsolta,  tegyenek be City mellé egy birkát, talán elbeszélget vele és megnyugszik. Hamarosan szereztek egy birkát, akit Jakab névre kereszteltek el. Az ötlet kitűnően bevált, City megnyugodott.

 

A látogatók boxról-boxra haladtak, s már City lakosztályához közeledtek, amikor a boxból fájdalmas bégetés hangzott és egy fehér tömeg puffant Gőring lába elé! Mint kiderült, City albérlőjének, Jakabnak a bundáját fogával megfogva, a rács felett kihajította. A szerencsétlen birka talpra ugrott, leszegett fejjel, majd’ feldöntve a reichmarschalt, rohant az istálló kapuja felé. Szegény parancsnok alig bírta megmagyarázni a feldühödött Gőringnek, hogy nem egy előre megtervezett merénylet volt, és nem is egy rossz tréfa! Gőring később, a díszebéden, kellő mennyiségű badacsonyi bor elfogyasztása után, harsogva nevetett az eseten, megfeledkezve arról, hogy ha City vár egy kicsit, akkor Jakab pont az Ő fejére pottyan.

 

Az afférról később kiderült, hogy a nagy tisztogatási lázban a kishuszárok Jakabot hófehérre mosták és City az elegáns birkában nem ismerte fel barátját.9

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer