Jelenlegi hely

Hegedüs Pál helytörténész.

 

Kisbéren született, 1932. február 14.-én. Édesapja id. Hegedüs Pál Kisbéren megbecsült lakatosmester volt. Édesanyjára hárult a hét tagú család - szülők, négy gyermek és a nagyanya – ellátása.

Hegedüs Pál az alapfokú iskoláit a helyi elemi és polgári iskolában végezte, majd a székesfehérvári gépipari technikumban érettségizett. 1957-ben kötött házasságot. Két gyermekük és öt unokájuk született. A lakatos szakmát édesapjától tanulta, majd a Kisbéri Mezőgazdasági Gépjavító Állomáson technikus, üzemvezető beosztásba került. A gépjavító átszervezése után ugyanott, a Gamma Művek Kisbéri Gyáregysége, termelési osztályvezetője  nyugdíjba vonulásáig.

Ősei több száz éve élnek Kisbéren, így természetesen érzelmileg is nagyon kötődik a településhez. A családi otthon megalapozása után 1977-től foglalkozik, helytörténet kutatással.

 Kutatási területei:

Magyar Országos Levéltár, Magyar Országos Széchenyi Könyvtár, Komárom-Esztergom Megyei Levéltár, Győr Megyei Levéltár, Veszprémi Egyházmegyei Levéltár, Szlovák Állami Levéltár, Bécsi Östereichishe, Staatsarchiv und Kriegsarchiv.

 

A kitartó gyűjtőmunka során a magyar és külföldi levéltárak dokumentumaiból, sikerült egy terjedelmes, hiteles anyagot összegyűjteni és kötetbe szerkeszteni.(Dokumentum gyűjtemény Kisbér történetéhez.)

Tanulmányai jelentek meg a helyi újságban, a „Limes.” Komárom-Esztergom Megyei Tudományos Szemle folyóiratban

Komárom-Esztergom megyei kiadványokban megjelent tanulmányai:

  • Komárom-Esztergom megye településtörténeti kalauza. Szerk. Beke Kata-Bárdos István.
  • Ezredév Komárom-Esztergom megyében. Szerk. Csombor Erzsébet.
  • Komárom-Esztergom megye kézikönyve. Szerk..Fűrészné Molnár Anikó.
  • Komárom-Esztergom megye története. Szerk. Zoltai Dénes

Helyi kiadványokban megjelent munkái:

  • Kisbér 1277-1977. Szerk. Ádám Éva-Balogh Attila.
  • Kisbéri Honismereti Füzetek. Szerk. Koncz József..
  • Kisbéri emlékezők. Szerk. Fakász Tibor.

Önálló kötetei:

  • Örökségünk. Kisbér történeti emlékei.
  • Fejezetek a Kisbéri Zsidóság Történetéből.
  • Üdvözlet Kisbérről. Szerk. Jaksics György.

Alapítója, és a kezdetektől 25 éven keresztül vezetője, az 1987. február 16.-án megalakult Kisbér Városi Honismereti Körnek. A kör eredményes munkája elismeréseként  2007-ben  „Komárom-Esztergom Megye Príma Díj” kitüntetésben részesült.

A honismereti kör megalakulásakor, célul tűzte ki egy Helytörténeti Állandó Kiállítás létesítését. A kiállítás szervezését, tárgyainak és dokumentumainak gyűjtését, a termeinek berendezését, jórészt Hegedüs Pál vállalta magára. A gyűjtőmunka eredményeként 2000. március 15.-én  ünnepélyes keretek között megnyílt, az első kiállítás három bemutató teremmel. 2010-ben jelentős Európai Uniós  beruházás keretében felújításra került a múzeum épület és a kiállítás újabb négy teremmel bővült. A helytörténeti állandó kiállítás melletti épületben kapott helyet a „ Híres kisbéri mesterek, mesterségek kiállítása.”

 

Társadalmi munkája elismeréseként: 1985-ben „Kiváló társadalmi munkás”, 1994-ben közéleti tevékenységéért elsőként kapta meg a „Pro Urbe Kisbér” kitüntető címet,  2001-ben „Millenium Emlékéremmel”, 2011-ben „ Köztársaság Elnökének Díszoklevele emlékéremmel” ,kitüntetésben részesült.    

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer